9.1.08

Казусът "Баклава"

Поредната изумителна новина от българското медийно пространство е най-новият скандал около филма на Алексо Петров Баклава. Обвиняват го в какво ли не - подмяна на сценария, непристойно съдържание, насилие, секс и най-вече, детска порнография.

Ще кажа кратко и ясно: Това са пълни глупости.

След като различни "социални" институции нададоха вопли до небето за запазване на приличието, че чак бургаската прокуратура се самосезира със случая, се оказа, че никой не е гледал филма. Цялата истерия се основава на два рекламни клипа въртящи се в интернет, показващи "насилие и секс" според Дневник. Аз по една случайност гледах филма във Варна на последния фестивал "Любовта е лудост". Признавам си, че се учудих като видях за кой филм става въпрос. Всъщност бях го позабравил. Спомням си, че по време на прожекцията бях смутен и изненадан от силата на внушението и от наистина силно дразнещите визии в някои сцени. Направо си бях шокиран. Но не защото героите са деца, а от описанието на чалга житие-битието, което ги заобикаля.
Не харесах филма като цяло. Двамата братя Джоре (26) и Коце (9) кръстосват белия свят в търсене на съкровище завещано от баба им. Въпреки, че описанието на нашата действителност е болезнено точно, самата история е по-скоро неправдоподобна. Срещите им с епизодичните персонажи се следват механично, като в своеобразен каталог на недостатъците на българското общество. От друга страна, имах чувството, че автора се опитва да шокира, малко насила, заради самия ефект. Това според мен наистина е така, но не заради сцените с децата, а заради режисьорските ефекти в тях. Имам удовоствието да гледам доста филми и мисля, че лесно разпознавам лесно шокиращи самоцелни кадри. Тук те са шокиращи, но не безцелно. Целта на Алексо Петров е очевидно тази, която той декларира в отвореното си писмо: да накара зрителят да се замисли върху българската чалга дейстителност, да си отвори очите, да прогледне. Именно тук той успява толкова добре, че това в момента му струва цялото обществено брожение срещу него.

Все пак искам да наблегна на главната клевета по адрес на филма: предполагаемото порнографско съдържание - такова няма. Има ВНУШЕНИЕ на сексуални взаимоотношения, но не и секс. Именно там е голямата разлика между порнографията и всичко останало. Ако имаше истински секс, това естествено би било истинска порнография и педофилия, но няма. Ако имаше, ефекта нямаше да е същия. Филмът щеше да достави удовоствие на няколко извратени типове и нямаше да постигне нито една от целите си. Едва ли някой в момента може да изпита нагонно удоволствие от този филм (ако има такъв, предпочитам да не знам). А дали пък, на някои от тези които го обвиняват в порнография, не им е близко това чувство? Иначе за какво толкова ще се пенят?

Ако има обаче нещо, което мен ме шокира, това е обществената реакция срещу филма и автора. То не бяха призиви към инстанциите, обиди и обвинения в закононарушение. Фактът, че медиите третират цялата афера в графа Престъпност е показателен. Какъв закон е нарушен, този за защита на децата ли? Че каква по-добра защита на децата, и в частност на сираците, може да има от филм, който показва истината за тях? Кога ли най-после ще видим в България повече разбиране към изкуството, към авторското търсене, било то и провокативно?

След филма на ББС за дома в Могилино, Баклава е поредната бъркалка в блатото на общественото съзнание. Надявам се пластовете морална тиня да не се слегнат прекалено бързо.

1 коментар:

Анонимен каза...

[size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]ENTER ON SOFTWARE PORTAL[/url][/color][/size]

[size=46][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]DOWNLOAD SOFT![/url][/color][/size]

[img]http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/4762671/2/istockphoto_4762671-software-box.jpg[/img]

[size=46][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]OEM SOFTWARE[/url][/color][/size]

[size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]DOWNLOAD SOFTWARE[/url][/color][/size]

[size=72][b]Online deam soft programm to Mac[/b][/size]
[size=72][b]Online deam soft to Mac OS[/b][/size]
[size=72][b]Download deam soft programms to Mac[/b][/size]

http://www.google.com/